Jajka w sosie słodko-kwaśnym


garn

Składniki:

▶ po 5 ziarenek białego i czarnego pieprzu,

▶ 3 goździki,

▶ 2 liście laurowe,

▶ 1 łyżka masła,

▶ 1 łyżka cukru,

▶ cebula,

▶ szczypta soli,

▶ 2 łyżki octu winnego,

▶ łyżeczka mąki,

▶ 4 jajka

Przygotowanie:

Pieprz,liście laurowe i goździki wrzucić do ok 250 ml wody razem z masłem.Doprowadzić do wrzenia.Cebulę podzielić na ćwiartki.Cebulę,cukier ,szczyptę soli i ocet dodać do gotujących się przypraw.Gotować ok.20 min.Następnie przyprawy oraz ćwiartki cebuli wyjąć.Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody i dodać do wody,gdzie gotowały się przyprawy.Sos gotować ok 10 min.,stale mieszając.Doprawić octem,cukrem,solą i pieprzem.Następnie wbić  po 1 jajku do sosu.Gotować jeszcze ok 10 min,aż zgęstnieje.Doprawić do smaku.Podawać z kartoflami z wody. Przepis dla 2 osób.Czas przygotowania ok 45min.

Wskazówka:Nie trzeba oszczędzać na ilości octu i cukru.Sos powinien być naprawdę słodko-kwaśny  

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s