Kotlety mielone trochę inaczej


IMG_0099p

Składniki:

▶ 500 g mięsa wieprzowego,mielonego,

▶ 1 sucha bułka,

▶ 1 jajko,

▶ 1- 2 średnie cebule

▶ 2 – 3 ząbki czosnku,

▶ sól, pieprz, ostra papryka,

▶ olej do smażenia,

▶ 1 pomidor,

▶ 2 plasterki żółtego sera,

▶ 1 ogórek kiszony lub konserwowy,

▶ 1 – 2 łyżki masła,

▶ parę listków posiekanej pietruszki(może być również suszona), majeranek.

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli. Wszystko razem podsmażyć.Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę.Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pietruszkę. Wymieszać.Ser pokroić na paseczki,pomidor i ogórek pokroić w kosteczkę,Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Zrobić w nich zagłębienie. Ułożyć w nim niewielki kawałek żółtego sera, na wierzch sera położyć kawałeczek pomidora i ogórka ( można położyć też odrobinkę cebuli). Oprószyć solą i pieprzem. Zalepić i uformować kotlet. Smażyć na oleju.Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s