Ciasto śmietanowo – makowe


c. mak-twar 1

Składniki: Ciasto:

▶ 90 g masła(temp pokojowa),

▶ 1 jajko,

▶ 1/4 łyżki sody,

▶ 80 g cukru,

▶ 180 – 200 g mąki (Ja, ciasto robię z podwójnej porcji)

Nadzienie:

▶ 350 – 400 g śmietany, ▶ 4 łyżki cukru, ▶ 2 jajka, ▶ cukier waniliowy lub szczypta wanilii, ▶ 1,5 łyżki maku.

Przygotowanie:

Masło utrzeć z sodą i cukrem, dodać jajko i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać 150 g mąki i wymieszać. Resztę mąki dodać stopniowo. Nie należy za długo zagniatać ciasta. Musi być ono miękkie.Zrobić kulę i włożyć na godzinę do lodówki.W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem, wanilią, makiem i jajkami. Do natłuszczonej formy (20 cm) wyłożyć ciasto robiąc brzegi na ok. 3,5 cm. Wlać śmietanę. Wstawić do piekarnika na ok. 40 – 50 min.Piec w temp. 180°C


 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s