Ciasto z twarogiem, malinami i płatkami owsianymi


ciasto-004

 

Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki płatków owsianych,

▶ 1/3 szklanki cukru,

▶ 100 g masła,

▶ 1 łyżka proszku do pieczenia

Nadzienie: ▶ 250 g twarogu,▶ 2 jajka, ▶ 1/3 szklanki cukru,▶  ok 200 g owoców jagodowych świeżych lub mrożonych (malin, czarnych porzeczek, borówki), ▶ trochę cukru waniliowego

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Płatki owsiane zemleć i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masła. Wymieszać Ciasto będzie lekko się rozsypywać. (Można dodać trochę śmietany). Przygotować nadzienie. Twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować na krem. Formę natłuścić. Do formy wyłożyć 2/3 ciasta i równomiernie rozłożyć.Na wierzch wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Wyłożyć owoce (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Lekko wcisnąć. Posypać resztą ciasta jak kruszonką. piec w temp. 180°C ok 40 min. Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Najlepiej zrobić podwójną porcję. Składniki w przepisie są na małą, podłużną formę ewentualnie na 19 cm okrągłą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s