Czekoladowe ciasto z cukinią


IMG_0098

Składniki:

▶ 3 szklanki mąki,

▶ 2 łyżki kakao,

▶ 2 łyżeczki sody oczyszczonej,

▶ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

▶ 1,5 szklanki cukru,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 3/4 szklanki wody mineralnej, gazowanej,

▶ 1 -3 łyżeczki cynamonu,

▶ 2 małe, obrane cukinie,

▶ 2 czekolady z orzechami.

 

Przygotowanie:

Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodać powoli cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać cynamon, kakao i mąkę. Delikatnie wymieszać. Dodać wodę i olej. Ponownie wymieszać. Na samym końcu dodać startą na małych oczkach cukinię. Blachę natłuścić, ciasto wylać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok 45 – 50 min. W międzyczasie przygotować polewę. Czekolady połamać na małe kawałki, dolać niewielką ilość mleka, rozpuścić ( można w mikrofalówce). Rozsmarować na upieczonym cieście.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s