Drożdżowe paszteciki z mięsem


IMG_0114p

Składniki:

▶ 1kg mąki pszennej,

▶ kostka drożdży,

▶ 2 łyżki cukru,

▶ szczypta soli,

▶ szklanka mleka,

▶ 4 jajka,

▶ niecała kostka margaryny.

Farsz:

▶ 750 g – 800 g mięsa np. od szynki, karkówki, ▶ 2 – 3 cebule, ▶ sól, pieprz, ▶ 1 – 2 ząbki czosnku,▶  liść laurowy, ▶ vegeta

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru. Do mąki dodać sól, całe jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Dobrze wyrobić. Na końcu dodać roztopioną  i ostudzoną margarynę. Wyrobić. Podsypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce. Mięso ugotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i vegety. Gotowe mięso zmielić. Cebulę posiekać i podsmażyć wraz z rozdrobionym czosnkiem. Dodać do mięsa, doprawić. (Do pasztecików używałam również mielonego i podsmażonego mięsa). Jeżeli farsz byłby za suchy dodać odrobinę bulionu z kostki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować niezbyt cienko, podłużnie.Nałożyć wzdłuż farsz, zwiną w rulonik i pokroić na kwadraty ok.6 cm. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C ok. 30 min. Podawać oczywiście z czerwonym barszczykiem. Zamiast mięsa można użyć kapusty z grzybami.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s