Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami


img_00241

 

Dzisiaj na obiad przygotowałam gulasz z kurzych żołądków w sosie śmietanowo-musztardowym oraz zestaw warzyw podsmażonych na maśle. Do tego podałam gotowe kluski (również podsmażone na maśle), schnupfnudel czyli coś w rodzaju polskich kopytek.

Gulasz z żołądków.

Składniki:

▶ 600 g żołądków drobiowych,

▶ pieprz ziarnisty,sól, vegeta,

▶ 2 łyżki mąki,

▶ śmietana lub mleczko do kawy,

▶ 1/2 łyżki musztardy,

▶ koperek,

▶ parę kropel soku z cytryny.

Przygotowanie:

Żołądki umyć i przekroić na pół. Zalać wodą i ugotować z dodatkiem pieprzu i soli. Następnie 2 łyżki mąki wymieszać dokładnie z wodą,śmietaną lub rozpuszczoną kostką rosołową. Wlać do garnka z żołądkami. Zagotować. Dodać musztardę, wymieszać. Sos połączyć ze śmietaną.Na końcu dodać parę kropli soku z cytryny i posiekany(lub suszony) koperek.

Warzywa:

Składniki:

▶ 4 -5 marchewek, ▶ 1/4 niewielkiego selera,▶  biała część pora, ▶ 1 – 2 papryki,▶ 1- 2 cebule, masło do smażenia, ▶ vegeta, pieprz cayenne, ▶ natka pietruszki, ▶ parę kropli cytryny.

Przygotowanie:

Marchew i seler obrać i pokroić w słupki. Por i obraną cebulę pokroić w cienkie talarki. Paprykę pokroić w paski. Warzywa podsmażyć na maśle. Następnie dodać odrobinę wody i dusić do miękkości. Doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny. Posypać natką pietruszki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s