Kotlet schabowy w sosie z czarnych porzeczek


IMG_0105pp

Składniki:

▶ 4 kotlety schabowe,

▶ 1 duża cebula,

▶ 2 łyżki posiekanego czosnku,

▶ 80 – 100 ml czerwonego, wytrawnego wina,

▶ 2 łyżki cukru,

▶ 2 – 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,

▶ 60  – 80 ml winnego octu,

▶ pieprz, sok z cytryny, sól,

▶ olej do smażenia.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor (ok 4 – 5 min). Dodać wino. Chwilę smażyć cały czas mieszając. Dodać cukier i dżem. Wymieszać i pogotować minutę. Następnie dodać ocet. Gotować jeszcze parę minut mieszając, aby wyparowało połowę płynu.

Na patelni rozgrzać olej. Mięso posolić i popieprzyć ( ja robię mieszankę z soli i ostrej papryki w proszku i tym posypuję mięso). Skropić paroma kroplami cytryny. Kotlety przełożyć na patelnie i podsmażyć na rumiano. Zdjąć z pieca, odstawić i po chwili doprawić do smaku solą i pieprzem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s