Mój bigos


IMG_0056

Składniki:

▶ 2,5 kg kiszonej kapusty,

▶ 1 kg wieprzowiny od szynki,

▶ 500 g wołowiny,

▶ 300 g kiełbasy,

▶ 200 – 250 g boczku wędzonego,

▶ grzyby suszone lub pieczarki,

▶ 3 – 4 cebule,

▶ 3 – 5 ząbków czosnku,

▶ 1 – 3 liście laurowe,

▶ parę ziaren jałowca,

▶ sól,

▶ vegeta,

▶ pieprz ziarnisty i ziołowy,

▶ cukier,

▶ 1 łyżka miodu,

▶ 200 ml czerwonego wina,

▶ koncentrat pomidorowy,

▶ ketchup,

▶ majeranek,

▶ olej lub smalec.

Przyrządzenie:

Kapustę wypłukać (niekoniecznie). Grzyby namoczyć, najlepiej na noc(pieczarki obrać i pokroić w plasterki). Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i  pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę. Podsmażyć mięso. Dodać do kapusty. Następnie podsmażyć boczek i kiełbasę. Dodać do kapusty. Gotować ok 2 – 3 h. Odstawić do następnego dnia. Następnie znów pogotować 2 – 3 h. Dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, miód, cukier do smaku, vegetę i majeranek. Na koniec dodać wino.Zagotować.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s