Proste ciasto z twarogiem i śliwkami


2-016

Składniki:

▶ 400 g mąki,

▶ 4 jajka,

▶ 5-6 łyżek wody,

▶ 200 – 220g chłodnego masła (ja dodałam całkiem roztopione, bo zapomniałam dać do lodówki:)),

▶ 120 g cukru lub jak ktoś lubi to więcej,

▶ szczypta soli,

▶ 500 g twarogu,

▶ 100 – 150 g śmietany,

▶ cukier waniliowy,

▶ śliwki,

▶1- 2 łyżki bułki tartej,

▶ cynamon.

Przygotowanie:

Z mąki,2 jajek, wody,masła,soli i cukru zagnieść szybko ciasto. Musi być miękkie. Włożyć na pół godziny do lodówki. W międzyczasie wymieszać twaróg z dwoma jajkami, cukrem waniliowym oraz śmietaną(można dodać cukru do smaku). Formę natłuścić. Wyłożyć ciasto, posypać bułką tartą. Wyłożyć przekrojone na pół śliwki (przeciętą stroną w dół), na to  masę twarogową. Piec w temp. 180 – 190°C ok 40 min (musi mieć ciemnozłoty kolor). Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem(niekoniecznie)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s