Pulpeciki w sosie chrzanowym


jedz-027z

Składniki:

▶ 1 kg mięsa mielonego,

▶ 2 jajka,

▶ 2 – 4 łyżki bułki tartej,

▶ 1 – 2 ząbki czosnku,

▶ 1 – 2 cebule,

▶ pieprz, vegeta,ostra papryka,

▶ 2 – 3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka,

▶ 1 szklanka śmietany,

▶ 2 szklanki bulionu z kostki,

▶ mąka,

▶ sól,

▶ olej do smażenia,

▶ parę kropli cytryny,

▶ odrobina miodu.

Przygotowanie:

Mięso wyrobić z jajkami, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno cebulę (można podsmażyć na złoty kolor), dodać bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić dokładnie.Uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i podsmażyć ze wszystkich stron.

Rozpuścić kostkę rosołową wg przepisu. Śmietanę wymieszać z dwoma łyżkami mąki,dokładnie wymieszać i wlać powoli do gotującego się bulionu. Zagotować. Doprawić do smaku.Dodać chrzan, parę kropli cytryny i odrobinę miodu. Pulpety przełożyć do sosu. Chwilę pogotować.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s