Torcik „Panczo”


2321657

Składniki: Ciasto:

▶ 6 jajek,

▶ 2 szklanki cukru,

▶ 4 łyżki kakao,

▶ 2 szklanki mąki,

▶ 1/2 łyżki proszku do pieczenia

,▶ 1/2 łyżki soku z cytryny.

Krem:

▶ 1 puszka ananasa(krążki),▶  800g śmietany 20% – 30%, ▶ 1,5 szklanki cukru,

Polewa:

▶ 50 g ciemnej czekolady, ▶ 2 łyżki mleka, ▶1 łyżka masła

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę z paroma kroplami soku z cytryny. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Kiedy cukier się rozpuści a białka nie będą wylewać się z miski,(odwrócić miskę do góry nogami), dodawać po 1 żółtku i za każdym razem po dodaniu chwilę ubijać. Dodać proszek do pieczenia i znowu ubić.Wsypać stopniowo mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao. Upiec najpierw pierwszy, potem drugi krążek w temp. 180°C. Ostudzić. W międzyczasie przygotować krem. Śmietanę ubić z cukrem (można dodać cukier waniliowy). Włożyć do lodówki. Oba upieczone krążki przekroić wzdłuż. Na duży talerz położyć jasny krążek, przykryć kremem a na wierzch położyć po krążku z ananasa.Pozostałe ciasto jasne i 2 ciemne pokroić w grubszą kostkę. Każdy z nich zanurzać w śmietanie lub po prostu z nią wymieszać.Na wierzch układać ananas.Następnie ciasto jasne na przemian z ciemnym. Wszystko układać w formie stożka. Nie należy się starać by była to idealna figura geometryczna, tylko, żeby przybrało formę nierównego wzgórza. Pokryć resztą kremu i wstawić do lodówki.W mikrofalówce lub na małym ogniu roztopić czekoladę w mleku.Kiedy troszkę ostygnie dodać masło i wymieszać  glazurę.Ostudzić do temp. pokojowej i ozdobić torcik.Włożyć do lodówki na parę godzin.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s