Babcine ciasto z winem jabłkowym


forem-1

Składniki: 

Ciasto:

▶ 125 g margaryny,

▶ 125 g cukru,

▶ 1 jajko,

▶ 250 g mąki,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 1 proszek do pieczenia.

Nadzienie:

▶ 850 g jabłek, ▶ 2 budynie waniliowe, ▶ 750 g wina jabłkowego, ▶ 250 g cukru, ▶ 1 cukier waniliowy,▶ 400 g śmietany, ▶ kakao i wiórki czekoladowe do ozdoby.

Ciasto:

Wszystkie składniki dobrze zagnieść i włożyć do natłuszczonej formy(26 cm). Wyłożyć ciastem również boki formy.Jabłka obrać, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wyłożyć na ciasto. Z proszku budyniowego,wina jabłkowego, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń.Gorącą masę wylać na jabłka.Piekarnik rozgrzać do 175°C i piec ok. 90 min. Ciasto ochłodzić (najlepiej zostawić na pół lub cały dzień) Śmietanę  ubić na sztywno i małymi kleksikami wycisnąć na ciasto.Posypać kakao i udekorować wiórkami czekoladowymi.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s