Ciasto – jabłka w śmietanie


Natrafiłam ostatnio na dawno już zapomniany przepis. Ciasto jest naprawdę przepyszne i delikatne. Zdjęcie będzie troszkę później.:)

Składniki na ciasto:

▶ 4 duże jabłka, najlepiej o smaku lekko kwaskowatym,

▶ 75 g cukru,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 100 g masła,

▶ 3 jajka,

▶ 1 łyżka proszku do pieczenia,

▶ 350 g mąki,

▶ szczypta soli,

▶ cynamon wg. uznania.

Polewa:

▶ 250 g śmietany(20%), ▶ 100 g cukru.

Przygotowanie:

Miękkie masło rozetrzeć z cukrem. Dodać stopniowo po 1 jajku, dobrze wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieść gęste ciasto. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Do formy o średnicy 24 cm wyłożyć 2/3 ciasta, wyrównać i zrobić niewielkie brzegi. Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Z pozostałego ciasta można zrobić paseczki i ułożyć na cieście. Piekarnik rozgrzać do 180°C i piec ok 35 – 40 min. Śmietanę wymieszać z cukrem i polać nią jeszcze gorące ciasto. Ciasto wyjmujemy z formy, dopiero jak jest całkowicie zimne.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s