Ciasto kokosowe ze śmietaną


128754397_9

Biszkopt:

▶ 4 jajka,

▶ szklanka cukru,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 2 szklanki mąki,

▶ 3/4 opakowania proszku do pieczenia,

▶ 6 łyżek wody,

▶ 6 łyżek oleju,

Krem:

▶ 300 g wiórków  kokosowych, ▶ ½ litra śmietany kremówki, ▶ 30 %,½ litra kefiru, ▶ 2 galaretki cytrynowe, ▶ 10 łyżek cukru pudru .

Wiórki kokosowe zalać kefirem i odstawić na niecałą godzinę. Ugotować galaretki, biorąc mniejszą ilość wody niż podano na opakowaniu ( ok 2 szkl. wody). Ochłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Do śmietany dodać tężejącą galaretkę. Wszystko delikatnie zmiksować. Dodać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Krem jest gotowy. Przekładamy go na upieczony biszkopt.

Przygotowanie:

Żółtka  oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić. Następnie  dodać wodę i olej a na samym końcu ubite na sztywno białka.  Formę natłuścić i wysypać bułką tartą.

Wiórki kokosowe zalać kefirem i odstawić na niecałą godzinę. Ugotować galaretki, biorąc mniejszą ilość wody niż podano na opakowaniu ( ok 2 szkl. wody). Ochłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Do śmietany dodać tężejącą galaretkę. Wszystko delikatnie zmiksować. Dodać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Krem jest gotowy. Przekładamy go na upieczony biszkopt.

Udekorować wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s