Torcik „Ptasie mleczko”


126547869

Składniki: Ciasto:

▶ 100 g miękkiego masła,

▶ 115 – 120 g cukru,

▶ 7 żółtek, cukier waniliowy,

▶ 1 łyżka proszku do pieczenia,

▶ 160 – 170 g mąki,

Krem:

▶ 20 g żelatyny, ▶ 0,5 szklanki zimnej wody, ▶ 150 g miękkiego masła, ▶ 200 g zagęszczonego mleka, ▶ 230 g cukru, ▶ 1/4 łyżki soku z cytryny, ▶ 7 białek.

Syrop:

▶ 0,5 – 1 szklanki wody, ▶ 0,5 – 1 szklanki wody, ▶ sok z z połowy cytryny

Polewa:

▶ 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej), ▶ 50 – 70 śmietany kremówki, ▶ 25 g masła.

Przygotowanie:

Masło ubić z cukrem. Dodać żółtka, cukier waniliowy, proszek zmieszany z mąką.Ubić delikatnie mikserem.. Ciasto powinno być dość gęste. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (24- 26 cm). Piec w temp. 180 – 200°C ok. 20 min. Kiedy ciasto ostygnie, ściąć wierzch. Żelatynę namoczyć na pół godziny w chłodnej wodzie. Kiedy napęcznieje dodać połowę cukru i połowę soku z cytryny. Podgrzewać do momentu, aż cukier i żelatyna się roztopią. Białka ubić z resztą soku cytrynowego na sztywno (ubijać ok 15 min). Stopniowo wsypać cukier a następnie dodać gorący roztwór cukru z żelatyną, nie przerywając ubijania. Można dodać cukier waniliowy. Masło ubić ze zgęszczonym mlekiem na jednolitą masę. Dodać stopniowo białka z żelatyną. Ciasto włożyć do rozpinanej formy nasączyć przygotowanym cukrowym syropem (Wlać wodę do garnuszka, wsypać cukier.Gotować na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.Cały czas mieszać. Dodać sok z połowy cytryny). Na ciasto wylać krem i wstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie przełożyć ciasto na talerz. Czekoladę połamać, dodać śmietanę i masło. Wszystko podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Zestawić z ognia. Troszkę ostudzić. Polać ciasto i wstawić do lodówki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s