Babcine ciasto z dżemem


333212108

Składniki:

▶ 2 jajka,

▶ 200 g masła,

▶ 1 szklanka cukru,

▶ szczypta (spora) soli ,

▶  niepełna łyżka proszku do pieczenia,

▶ cukier waniliowy,

▶ 3 – 4 szklanki mąki.( ciasto powinno być miękkie, nie zbite),

▶ dżem lub marmolada.

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i miękkie masło. Wymieszać i zagnieść szybko ciasto. Nie wyrabiać długo. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika na ok. 10 min. Resztę rozwałkować. Blachę natłuścić . Wyłożyć ciasto. Na wierzchu rozsmarować dżem (można na dżem położyć ulubione owoce). Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na ciasto.Posypać nim całe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec ok 20 min

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s