Ciasto „Łzy Anioła”


124389_7

Składniki:

Ciasto: ▶ 1 szklanka mąki,

▶ 1 łyżka proszku do pieczenia,

▶ 80 g masła,

▶ 2 łyżki cukru,

▶ 1 jajko

Nadzienie: ▶ 500g twarogu, ▶ 1/2 szklanki cukru,▶ 3 żółtka, ▶ 1 łyżka kaszy manny, ▶ 100 g śmietany, ▶ cukier waniliowy

Suflet: ▶ 3 białka,▶ 5 łyżek cukru pudru lub po prostu cukru

Przygotowanie:

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z ochłodzonym masłem. Dodać cukier i jajko.Zagnieść ciasto.Gotowe ciasto włożyć do natłuszczonej formy. (grubości 0,5 – 1 cm). Zrobić brzeg na 3-4 cm wysokości. Włożyć na parę minut do lodówki. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 min. Wyjąć. Twaróg, cukier, żółtka, mannę, śmietanę i cukier waniliowy razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Wylać na ciasto. Piec w temp.180°C ok.30 min. Wyjąć. Białka ubić z cukrem i wyłożyć na ciasto. Wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec ok 10 – 15 min na złoty kolor. Ochłodzić i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Białka ubić tak sztywno, żeby nie wypływała z miski. Wtedy pojawią się tzw. łzy :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s