Jabłkowo-czekoladowa tarta


forem-1

Składniki:

▶ 50 g orzechów włoskich,

▶ 4 łyżki cukru,▶ 200g mąki,

▶ 50 g+ 1łyżeczka cukru pudru,

▶ sól,

▶ 100 g masła,

▶1 jajko,

▶ 1,5 kg jabłek,

▶ sok z połowy cytryny,

▶ 4 łyżki dżemu morelowego,

▶ 2 łyżki bułki tartej,

▶ tłuszcz do formy.

Przygotowanie:

 

Orzechy grubo pokroić. Na patelnię wsypać 2 łyżki cukru i wlać 2 łyżki wody. Wymieszać i  zagotować. Musi powstać jasny karmel.Dodać orzechy i przesmażyć ok 1 – 2 minut.Wyłożyć na papier do pieczenia, aby ostygły. W misce wymieszać mąkę, 50 g cukru pudru i szczyptę soli. Dodać małe kawałeczki masła oraz jajka. Ciasto dokładnie zagnieść. Następnie rozłożyć równo ciasto na natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C ok. 12 minut. W międzyczasie  obrać jabłka, pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Skropić sokiem z cytryny. Ponownie przygotować karmel z 2 łyżek cukru i 2 łyżek wody. Kiedy karmel jest gotowy dodać jabłka i na słabym ogniu ok. 2- 3 min  podsmażyć. Zostawić do ochłodzenia. Ciasto wyjąć. W małym garnuszku nagrzać dżem. Tartę posypać równomiernie bułką tartą. Poukładać w dwóch rzędach wokół tarty. Ciepły dżem przetrzeć przez sito i posmarować nim jabłka. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 15 min w tej samej temperaturze. Po 10 min. dodać  orzechy. Ciasto wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia ok. 20 min a następnie posypać cukrem pudrem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s