Przepyszne ciasto


5438765-1

Składniki: Ciasto:

▶ 1 szklanka mleka,

▶ 5 g świeżych drożdży,

▶ 1 jajko, ▶ szczypta soli,

▶ 3 szklanki mąki,

▶ 200 – 250 g masła

Krem:

▶ 1 jajko, ▶ szklanka cukru, ▶ 3 łyżki mąki ziemniaczanej, ▶ 2 szklanki mleka,▶ cukier waniliowy

Przygotowanie:

Jajko rozetrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną na gęstą, białą masę, postawić na mały ogień i cały czas mieszając,doprowadzić do wrzenia i do zagęszczenia.

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać jajko, sól i mąkę. Zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować „na placek” i posmarować miękkim masłem. Następnie zwijamy w rulon a to w „ślimaka”. Z drugim postępujemy podobnie. Zawinąć oba ciasta w folię i włożyć do lodówki na 2 – 4 godziny.

Ugotowany wcześniej krem ostudzić.(musi być ciepłe). Ciasto wyjąć z lodówki. Nie zagniatać tylko natychmiast rozwałkować na grubość 3 mm. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem formę. Wyłożyć na wierzch krem. Rozwałkować drugi placek, troszkę większy od poprzedniego. Położyć na wierzch i podwinąć pod spód. Wierzch posmarować jajkiem lub mlekiem.Piec w temperaturze 180°C ok. 20 – 25 min.PO upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s