Budyń chlebowy


Składniki:

▶ 4 pajdki chleba,

▶ 3 łyżki cukru,

▶ garść rodzynek,

▶  sok i starta skórka z 1 pomarańcza,

▶ 3 jajka,

▶  600 ml mleka, 50 g masła,

▶ pół łyżki cynamonu,

▶  pół łyżki cukru waniliowego.

Przygotowanie:

Chleb pociąć na małe kawałki. Skórki obciąć, ale niekoniecznie. Pokrojony chleb rozłożyć w niewysokiej  formie. Posypać cukrem, rozłożyć na wierzchu kawałeczki masła, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko polać sokiem pomarańczowym. Jajka ubić, dodać mleko. Wymieszać.Wlać do formy. Na wierzchu posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Formę z budyniem wstawić do drugiej większej formy z wodą. Piec ok. godziny w temp.190°- 200°C.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s