Chłodnik z porów


garn

Składniki:

300 g porów, 1˛cebula, sól, 2 łyżki masła, 2 duże ziemniaki, 1/8 l bulionu z kostki rosołowej, 1/4 l mleka, 1/4 l śmietany, na czubek noża sosu Tabasco, 1 pęczek szczypiorku.

Przygotowanie:

Pory umyć, zielone liście odkroić, białą część przepołowić i pokroić na drobne paseczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z paseczkami porów podsmażyć na maśle tak by stały się szkliste.. Kartofle umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do porów. Posolić, wlać wywar z kostki rosołowej i wszystko razem gotować ok. 35 min. na słabym ogniu. Następnie zupę zmiksować, postawić znowu na piec. Mleko wymieszać ze śmietaną. Wlać do zupy, ale nie gotować. Zupę przecedzić przez sitko i ostudzić. Przed podaniem ubić śmietanę, ale nie bardzo sztywno. Delikatnie wymieszać z zupą. Posypać grubo szczypiorkiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s