Ciasto czekoladowo – marchewkowe


Składniki:

▶ 130 g włoskich orzechów,

▶  200 g mąki,

▶ 300 g marchwi,

▶ 4 jajka,

▶ 1 łyżka cynamonu

,▶  30 g kakao,

▶  5 g masła,

▶ 500 g mascarpone,

▶ 30 ml koniaku,

▶ 130 g rodzynek,

▶ 220 g czekolady,

▶ 100 g cukru,

▶ 10 g proszku do pieczenia,

▶ 1 łyżka imbiru,

▶ 120 ml. oleju,

▶ 2 łyżki bułki tartej,

▶ cukier puder,

▶ płatki migdałów do ozdoby.

Przygotowanie:

Orzechy zemleć. Rodzynki lekko posiekać. Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Czekoladę rozpuścić. Jajka ubić z cukrem  na jednolitą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać orzechy, rodzynki i marchew. Wymieszać. Wlać rozpuszczoną czekoladę.Wymieszać. Dodać kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. .Ponownie wymieszać. Dodać cynamon, imbir i olej.Dokładnie wymieszać. Formę natłuścić i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto.Piec 45 min w temp.180°C. Wyłączyć piekarnik a ciasto zostawić w nim na ok. 15 min. Wyjąć. Ostudzić . Ciasto przeciąć na 2 krążki. Przygotowujemy krem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem ( zamiast mascarpone można użyć twarogu zmieszanego ze śmietaną i cukrem, można też jako kremu użyć waniliowego budyniu). Ciasto skropić koniakiem lub dowolnym alkoholem. Krążek posmarować kremem. Przykryć drugim i znów posmarować krem. Ozdobić płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na ok. 6 godzin.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s