Ciasto z karmelem i orzechami laskowymi


Składniki: Ciasto:

▶ 180 g mąki,

▶ 1 jajko,

▶ 50 g cukru,

▶ 80 g masła,

▶ 1 łyżka śmietany,

▶ 1 łyżka proszku do pieczenia,

▶ szczypta soli.

Wierzch:

▶ 1 mleko zagęszczone z cukrem,▶ 20 g miękkiego masła,▶ 1 łyżka kakao, ▶ 100 g orzechów laskowych, ▶ 200 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej

Przygotowanie:

Jajko ubić z cukrem. Dodać miękkie masło, śmietanę i sól. Wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyłożyć do formy i rozprowadzić na grubość ok. 7mm.Ciasto nakłuć widelcem i piec w temp. 180°C ok 15 min. W międzyczasie przygotować górną warstwę. Mleko wlać do garnuszka, podgrzewać na średnim ogniu, aż do zgęstnienia. Dodać masło i kakao. Dobrze wymieszać.Tak przygotowany karmel wyłożyć na ciasto. Orzechy obrać i wcisnąć je w karmel.Czekoladę roztopić. wylać na karmel. Włożyć ciasto do lodówki, aby karmel i czekolada zastygły. Najlepiej pokroić gorącym nożem, wtedy czekolada nie powinna pękać.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s