Czekoladowo-gruszkowe ciasto


cooking-pot-147126_960_720

Składniki:

▶ 3 gruszki,

▶ 2 łyżki soku z cytryny,

▶ 2 łyżki soku klonowego,

▶ 100 g gorzkiej czekolady,

▶ 125 g margaryny,

▶ 100 g cukru,

▶  2 jajka,

▶ 250 g mąki,

▶ 1/2 paczki proszku do pieczenia,

▶ 150g śmietany do gotowania,

▶ 2 łyżki dżemu morelowego.

Przygotowanie:

Gruszki obrać , pokroić na ćwiartki i usunąć gniazdka nasienne. Sok cytrynowy wymieszać z syropem klonowym. Polać tym gruszki. Odstawić na 30 min do lodówki. Czekoladę grubo posiekać i rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu. Margarynę utrzeć razem z cukrem.Dodać stopniowo jajka.Schłodzoną czekoladę wymieszać z masą jajeczną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie do czekoladowej masy, dodać na przemian mąkę i śmietanę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (26 cm). Na ciasto wyłożyć gruszki.Piekarnik rozgrzać do 175°C, piec ok 70 min. Dżem morelowy podgrzać i posmarować nim wierzch ciasta. Odstawić do wychłodzenia.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s