Egipski deser


13453287

Składniki:

▶ 1 szklanka mleka,

▶ 1/2 łyżki drożdży,

▶ szczypta soli,

▶ 1 jajko,

▶ 3 szklanki mąki,

▶ 180 g masła

Krem:

▶ 2 szklanki mleka,▶ 1 szklanka cukru, ▶ 1 jajko, ▶ 3 łyżki mąki ziemniaczanej,▶  1 cukier waniliowy, ▶ 100 g masła.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, następnie dodać jajko, sól i mąkę. Zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować i posmarować miękkim masłem. Zwinąć obie w rulon, a potem w „ślimaka”. Odstawić na 2 – 4 godziny do lodówki.W międzyczasie przygotować krem. Do garnka nalać 1,5 szklanki mleka zagotować. 0,5 szklanki mleka, jajko i mąkę ziemniaczaną wymieszać w miseczce. Następnie cieką strużką wlać na gotujące mleko. Nie przerywając mieszania dodać szklankę cukru i cukru waniliowego. Doprowadzić do wrzenia. Dodać masło i wszystko ubić trzepaczką. Ostudzić. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 2 – 3 cm. Połowę ciasta włożyć do wysmarowanej formy lub wyścielonej papierem. Posmarować kremem. Przykryć drugą częścią ciasta. ( Druga połówka powinna być 2 cm dłuższa, żeby można ją było podwinąć pod pierwszą). Ciasto nakłuć widelcem, rozmącić żółtko z mlekiem i posmarować wierzch ciasta. Piec w temp.180°C ok. 20 min  na rumiano. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s