Kartoflana babka


Składniki:

▶ 2 kg ziemniaków,

▶ 700 g wieprzowiny (dobrze smakuje z boczkiem),

▶  600 ml mleka,

▶ 3 jajka,

▶ 3 duże cebule,

▶ sól, pieprz, wegeta

Przygotowanie:

Mięso pokroić w  grubą kostkę, cebulę posiekać. Wszystko razem podsmażyć. Kartofle zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajka. Wymieszać. Dodać podsmażone mięso z cebulą. Wlać do tego wrzące mleko. Doprawić do smaku. Wlać do żaroodpornego naczynia, zostawiając 2 cm wolne, ponieważ ciasto urośnie. Piec w temp. 180° C ok. godziny. Podawać z mlekiem, ze śmietaną lub kto z czym chce.:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s