Makaron z brukselką


Składniki:

▶ 400 g brukselki,

▶ 400 g dowolnego makaronu,

▶ 100 g szynki, baleronu lub kiełbasy,

▶ 80 g masła,

▶ 3 ząbki czosnku,

▶ 40 – 50 g tartego, żółtego sera,

▶ 1 cebula,

▶pieprz, sól.

Przygotowanie:

Szynkę pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Następnie ugotować brukselkę w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i drobno pokroić. Razem z makaronem wymieszać i  włożyć do naczynia żaroodpornego . Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Piec ok 7 min w temp.ok 180°C. Wyjąć, dodać podsmażoną szynkę i posypać startym serem.

Zamiast szynki można dodać dowolne mięso np. wieprzowinę, kurczaka. Wtedy mięso tniemy na małe kawałki i podsmażamy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s