Naleśniki inaczej – z farszem ziemniaczanym


o5yWwBHEUp8

Składniki:

Ciasto:

▶ 130 ml mleka,

▶ 1 jajko,

▶ 1 łyżeczka cukru,

▶ 1/2 łyżeczki soli,

▶ 250-270 g mąki,

▶ 50 g masła + masło do smażenia.

Farsz:

▶ 1 kg ziemniaków,▶ 1 cebula,▶ 200 ml mleka,▶ 50 g masła,sól do smaku.

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto.Zmieszać mleko,jajko,sól i cukier.Masło rozpuścić i wlać do masy jajeczno-mlecznej.Dodać mąkę.Wymieszać i odstawić.W międzyczasie przygotować farsz.Ziemniaki ugotować.Potłuc.Dodać mleko i masło.Cebulę podsmażyć na złoty kolor.Wszystko razem wymieszać.Przykryć,by nie ostygł.Po upływie 30 min ciasto podzielić na 10 kawałków.Każdy kawałek cienko rozwałkować na placuszek .Nakłuć,by nie urósł.Piec z obu stron na suchej patelni,aż pojawią się brązowe plamki.Po zdjęciu z patelni natychmiast posmarować każdy roztopionym masłem.Na jeden placuszek położyć ciepły farsz i przykryć drugim.Lekko przycisnąć.Podsmażyć na maśle.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s