Racuszki z jabłkiem


 

img_0007

Składniki:

1 kg mąki pszennej, 2-3 jajka, 3/4 proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, szczypta soli, 500 g kwaśnego mleka, ok. 400 g mleka, woda gazowana, olej do smażenia, 2 – 3 duże jabłka.

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, jajka, kwaśne mleko, mleko oraz wodę. Wszystko razem wymieszać, a następnie ubijać  mikserem tak długo, aż nie będzie grudek (Oba mleka i wodę dodajemy stopniowo, tak by ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie). Na koniec zetrzeć na tarce (plasterki) jabłka. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.

Zamiast jabłek można dodać również banany lub startą na drobnych oczkach marchew.

 

 

Zapisz

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s