Ryżowe klopsiki w sosie


23.05

Składniki:

▶ 500 g mielonego mięsa,

▶ 200 g ryżu,

▶ 2 cebule,

▶ 1 – 2 ząbki czosnku,

▶ 1 jajko,

▶ 1 – 2 marchewki,

▶ 200 g śmietany,

▶ 2 pomidory,

▶ sól,pieprz,papryka,curry,

▶ natka pietruszki.

Przygotowanie:

Ugotować ryż al’dente i wymieszać z mięsem,z posiekaną cebulą,posiekanym czosnkiem,ze startą na małych otworach marchewką,jajkiem,i przyprawami.Formować klopsiki i wkładać na głęboką patelnię,dolewamy wody tak do połowy klopsików i gotujemy ok 20 min.W międzyczasie przygotować sos:pomidory sparzyć,zdjąć skórkę i bardzo drobno pokroić.Dodać śmietanę i lekko doprawić.Klopsiki zalać sosem i dusić jeszcze ok.20 min.Kiedy są gotowe ,wyjąć a do sosu dodać łyżkę mąki rozmieszanej z wodą.Zagotować.Polać klopsiki i posypać posiekaną natką.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s