Ryżowy budyń z twarogiem


25.05

Składniki:

▶ 400 g ryżu,

▶ 400 ml wody,

▶ 2 – 3 szklanki mleka(gęstość wg uznania),

▶ 400 g twarogu,

▶ 2 jajka,

▶ cukier do smaku,

▶ cukier waniliowy,

▶ rodzynki,

▶ suszone owoce( jakie kto lubi),

▶ śmietana lub rozkłócone jajko do posmarowania.

Przygotowanie:

Ryż umyć.Wsypać do wody.Gotować na małym ogniu 10 min, do momentu zgęstnienia.Następnie do ryżu wlać 2 szklanki gorącego mleka i szczyptę soli.Gotować jeszcze ok 15 min.Ryż musi być miękki.Twaróg rozetrzeć z jajkami i cukrem.Dodać do ochłodzonej kaszy razem z rodzynkami i owocami (wcześniej sparzone,można przyrządzić też bez owoców). Dokładnie wymieszać.Posmarować śmietaną.Piec w temp 160 – 180°C ok 40 min.

Można dodać również np.wiśnie

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s