Jabłkowy sernik


forem-1

Składniki:

▶ 300 g mąki,

▶ 350 g cukru,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ szczypta soli,

▶ 3 jajka,

▶ 200 g masła,

▶ tłuszcz do formy,

▶ 100g posiekanych orzechów włoskich,

▶ 1,5 kg jabłek + 2 jabłka do ozdoby,

▶  600 g twarogu,

▶  odrobina soku z cytryny,

▶ 50 g całych orzechów,

▶ 6 łyżek soku jabłkowego.

Przygotowanie:

Mąkę, 200 g cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 1 jajko, i masło zagnieść na gładką masę. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 60 min. Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i zrobić niewielkie brzegi.. Na wierzch ciasta wyłożyć posiekane orzechy. 1,5 kg jabłek obrać, przepołowić, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wyłożyć na orzechy. Żółtka, twaróg, resztę cukru, cukru waniliowego i soku jabłkowego wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą twarogową. Wszystko wyłożyć na jabłka. Piekarnik rozgrzać do 180°C, piec ok. 50 min. Po upieczeniu ostudzić. Resztę jabłek obrać i pokroić na cienkie plasterki(można je jeszcze przekroić na połowę). Skropić sokiem z cytryny. Ozdobić całymi lub grubo posiekanymi orzechami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s