Torcik „Czarny Książe”


Składniki: Ciasto:

▶ 2 jajka,

▶ 50 g masła,

▶ 220 g cukru,

▶ 250 g jogurtu,

▶ 230 g mąki,

▶ 2 łyżki soku z cytryny,

▶ 1 łyżka sody,cukier  lub aromat waniliowy,

▶ 2 pełne łyżki kakao.

Krem: ▶ 500 g mleka,▶ 200 g cukru,▶ 2 łyżki mąki ziemniaczanej,▶ 2 łyżki mąki pszennej,▶ 200 g masła,▶ 1 łyżka koniaku lub rumu.

Przygotowanie:

Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.Do oddzielnej miseczki wlać jogurt,dodać sodę i sok z cytryny.Spienioną masę szybko połączyć z masą jajeczną i dodać mąkę.Wymieszać.Dodać kakao.Wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej formy.Piec w rozgrzanym piekarniku w 180°- 20 min.Trzeba uważać,żeby nie wysuszyć wierzchu.Przygotować krem.2 szklanki mleka,szklankę cukru,cukier waniliowy lub aromat wymieszać i doprowadzić do wrzenia.Obydwie mąki rozprowadzić w chłodnym mleku i cieniutką strużką wlewać do wrzącego mleka cały czas mieszając.Następnie ostudzić do temperatury pokojowej i od czasu do czasu mieszać by nie tworzył się na nim film(błonka).Ubić 200-250 g masła.Dodawać stopniowo ochłodzony krem i dalej ubijać.Najważniejsze jest,żeby masa i i masło były tej samej temperatury.Ciasto pokroić na 1, 2 lub 3 części (jak kto lubi).Okruszki z pokrojonego ciasta odłożyć.Posmarować ciasto kremem i posypać okruszkami.Tort odstawić najlepiej na noc.Ciasto jest tanie,łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze nie tłusty.A smakuje naprawdę super.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s