Zapiekanka twarogowo – jabłkowa


04.06-1

Składniki:

▶ 600 g twarogu,

▶ 6 jajek,

▶ jabłka 400 – 500 g,

▶ 3 łyżki kaszy manny,

▶ 4 łyżki cukru,

▶ 3 łyżki cukru pudru,

▶ cukier waniliowy,

▶ 50 – 100 g masła.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C .Twaróg zemleć lub przetrzeć przez sitko.Dodać cukier i cukier waniliowy.Wymieszać. Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać do twarogu.Wymieszać. 1 jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.Dodać mannę. Wymieszać. Masło rozpuścić i dodać do masy . Białka razem ze szczyptą soli ubić na „sztywno”. Dodać 2 łyżki cukru – pudru. Dodać stopniowo do masy.Wymieszać.Odstawić na 15 min. Formę natłuścić (23 x 23). Resztę jabłek zetrzeć na tarce o  dużych otworach. Do formy włożyć połowę masy twarogowej. Na wierzch położyć starte jabłka i posypać 1 łyżką cukru pudru i przykryć resztą masy twarogowej.Piec 50 min. Wyłączyć piekarnik i zostawić do zrumienienia na ok. 15 min. (wszystko zależy też od piekarnika). Podawać z cukrem pudrem, śmietaną lub z dżemem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s