Ciasto z gruszkami


forem-1

Składniki ciasta:

▶ 225 g mąki,

▶ 6 jajek,

▶ 375 g mleka,

▶ 1/2 łyżeczki soli,

▶  50 g cukru

Składniki: nadzienia:

▶ ok 1kg gruszek (z puszki lub świeżych),▶ 100 g suszonej żurawiny, ▶ 100 g płatków migdałowych, ▶ 100 g masła,▶ 100 g cukru, ▶ 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść na gładką masę (mikserem). Gruszki odsączyć i pokroić na 1/2 cm grubości ćwiartki lub świeże obrać, usunąć gniazda nasienne i również pokroić na 1/2 cm grubości ćwiartki.. Ciasto przełożyć  na wyłożoną papierem blachę (lub natłuszczoną). Ciasto wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone gruszki. Posypać żurawiną i płatkami migdałowymi. Masło roztopić w małym garnuszku. Dodać cukier i cynamon. Wylać na gruszki. Piec w temp. 200°C ok 25-30 min na złoty kolor. Podawać można już ciepły.

Jak na mój gust jest za mało cukru, podwoiłabym ilość.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s