Ciasto z mirabelkami i czerwonym winem


2011073145_mirabellen-rotweinkuchenmitsauerrahmgu

Składniki:

▶ 100 g masła,

▶ 75 g cukru,

▶ 1 jajko,

▶ 200 g mąki,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

▶ szczypta soli.

Nadzienie:

▶ 500 g mirabelek,▶ 175 ml czerwonego wina,▶ 1 budyń waniliowy

Polewa:

▶ 1 śmietana,▶ 3 jajka,▶ 90 g cukru

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do natłuszczonej formy.Mirabelki umyć,pozbawić pestek.Ułożyć na cieście.Budyń ugotować z 1/4 l wina.Na wpół ostudzony wylać na mirabelki.Piec w temp.160°C ok.45 min.W międzyczasie przygotować polewę.Żółtko,śmietanę i cukier ubić na puszystą masę.Ubić białko,delikatnie wymieszać.Wyłożyć na ciasto i jeszcze piec ok.15 min.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s