Domowa babka


Składniki:

▶ 250 g masła,

▶ 16 g proszku do pieczenia,

▶ skórka z 1 pomarańczy,

▶ 250 g mąki,

▶ szczypta soli,

▶ 6 jajek,

▶ 250 g cukru

Krem:

▶ 250 ml mleka,▶ 25 g mąki,▶ 75 g cukru,▶ 3 żółtka,▶ skórka z 1 pomarańczy

Czekoladowy krem:

▶250 ml mleka,▶ 10 g mąki,▶ 10 g mąki ziemniaczanej,▶ 60 g cukru,▶ 3 żółtka,▶ 60 g gorzkiej,startej czekolady.

Przygotowanie:

Przygotowujemy najpierw jasny krem.Ubić jajka z cukrem a następnie stopniowo dodać mąkę.Mleko wlać do garnuszka,dodać skórkę pomarańczową,Podgrzewać na średnim ogniu.Gorące mleko wlać do masy jajecznej i ubić szybko trzepaczką.Postawić znów na ogień i cały czas mieszać, aż masa będzie gęsta.Następnie przelać do szerokiego pojemnika i przykryć szczelnie folią.Odstawić do ostygnięcia.Przygotowujemy krem czekoladowy.Jajka ubijamy z cukrem do białości.Dodać obie mąki.Oddzielnie podgrzać mleko doprowadzić do wrzenia a następnie wlać cienką strużką do masy jajecznej.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.Czekoladowy krem przelać do niskiego,szerokiego naczynia i przykryć szczelnie folią i odstawić do ostygnięcia.Przygotować ciasto.Jajka ubić z połową cukru i szczyptą soli.W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło wraz z resztą cukru.Połączyć obie masy.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na końcu dodać skórkę pomarańczową.Formę posmarować masłem.Wyłożyć ciasto do formy.Na wierzchu rozsmarować jasny krem a następnie krem czekoladowy,ale nie mieszać.Można rozprowadzić w kształcie szachownicy.Piec w temp 180° C ok 65 min.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s