Jabłecznik z bitą śmietaną


438658

Składniki:

Ciasto:

▶ 1 jajko,

▶ 100 g masła lub margaryny,

▶ 100 g cukru,

▶ 1 łyżka proszku do pieczenia,

▶ 250 g mąki.

Nadzienie:

▶ 1 kg jabłek,▶ 2 cukry waniliowe, ▶200 g cukru,▶2 budynie waniliowe,▶ 750 ml soku jabłkowego,▶  250 – 500 ml śmietany kremówki,▶ 1 opakowanie utrwalacza do śmietany,▶ 2 łyżki cukru,kakao do posypania.

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto z podanych składników a następnie umieścić w natłuszczonej formie(ciasto rozprowadzić też na boki formy)Jabłka obrać i drobno poszatkować.Ugotować budyń, ale zamiast mleka zastosować sok jabłkowy.Dodać jabłka i wymieszać.Wyłożyć masę do formy.Piec w 180°C ok 50-60 min.Zostawić w formie do ostygnięcia.Śmietanę ubić z utrwalaczem i cukrem.Rozsmarować na cieście, posypać kakao.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s