Kaiserschmarrn czyli słodkie omleciki


kaiser

Wg. legendy było to ulubione danie austriackiego cesarza Franciszka Józefa I – stąd ta nazwa.

Składniki:

▶ 70 g mąki,

▶ 180 ml mleka,

▶ 20 g masła,

▶ 20 g cukru,

▶ 2 jajka,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 1 łyżka rumu lub 1/2 łyżeczka aromatu rumowego,

▶ cukier puder,

▶ szczypta soli.

Przygotowanie:

Żółtka,cukier,sól i rum ubić na pianę.Dodać mleko i dobrze wymieszać.Stopniowo dodawać mąkę,tak żeby ciasto miało konsystencję lekko płynną.Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać do masy jajecznej.Masło rozpuścić na patelni .Na gorący tłuszcz wlać wszystkie ciasto.Natychmiast zmniejszyć ogień i po 2 – 3 minutach przewrócić.Smażyć na złoto-brązowy kolor.Następnie ciasto pokroić na większe kawałeczki.Posypać cukrem pudrem.Można też podać z ulubionym dżemem lub śmietaną ubitą z cukrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s