Kartoflany chleb lub Kartoffelbrot


Jest to jedyny chleb,który upiekłam w swoim życiu.Nie przepadam za niemieckim chlebem,ale ten jest wyjątkowo smaczny.

Składniki:

▶ 600 g mąki,

▶ 1 łyżka soli,

▶ 50g drożdży,

▶ 300 ml ciepłego mleka,

▶ 300 g ugotowanych ziemniaków,

▶ 1 łyżka margaryny.

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą.Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka,lekko wymieszać.Kartofle przepuścić przez maszynkę,dodać wymieszane drożdże.Wszystko dodać do mąki i wyrobić na gładką masę.(wyrabiać,aż ciasto nie będzie kleiło się do miski). Odstawić do wyrośnięcia.Formę do pieczenia natłuścić.Ciasto jeszcze raz zagnieść i włożyć do formy.Odstawić w ciepłe miejsce,żeby podrosło.Piec w temp.175°C ok 40 – 45 min.

Niektórzy do ciasta dodają ziarna słonecznika,lub można dodać 200 g szynki drobno pokrojonej i 150 g żółtego sera,też drobno posiekanego.Wtedy wszystko należy wgnieść w ciasto.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s