Kartoflany tort


04.05

Składniki:Ciasto:

▶ 400 g mąki,

▶ 150 g cukru pudru,

▶ 3 żółtka,

▶ 150 g masła lub margaryny,

▶ cukier waniliowy (niekoniecznie)

▶ 1 łyżka proszku do pieczenia,

▶ 3 łyżki śmietany lub mleka.

Nadzienie:

▶ 1/2 kg gotowanych ziemniaków,▶ 200 g mielonych włoskich orzechów,(można więcej ale nie mniej),▶ 50 g cukru pudru,▶ 3 żółtka,▶ 6 białek,cukier waniliowy.

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki ciasta,wyrobić i podzielić na 2 części.Ziemniaki przepuścić przez maszynkę,dodać cukier,orzechy i żółtka.Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i dokładnie wymieszać.Formę nasmarować tłuszczem.Wyłożyć pierwszą część ciasta.Na nią położyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min.Polać można polewą czekoladową.

Ciasto samo w sobie nie jest bardzo słodkie,więc jeżeli ktoś lubi słodkie musi podwoić ilość cukru w cieście.A co jest jeszcze ciekawe ,po spróbowaniu ciasta jeszcze nikt się nie domyślił,że nadzienie jest z kartofli :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s