Kluseczki w sosie śmietankowym


ciuchy-i-kluski-034

Składniki:

Ciasto:

▶ 350 g mąki,

▶ 2 jajka,

▶ 50ml wody

Sos śmietanowy: ▶ 1 śmietana,cebula,▶ 50 – 80g masła,▶ vegeta lub sól

Z mąki i jajek zagnieść twardsze ciasto(można dodać odrobinę wody). śmietana.Odrywać nie duże kawałki ciasta i wrzucać na gorącą osoloną wodę.Przygotować sos.Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoty kolor na maśle.Ostudzić wymieszać ze śmietaną.Doprawić do smaku solą.Można lekko popieprzyć.

Ciasto II:

Składniki: 

▶ 400g mąki,

▶ 2 jajka,

▶ 240 ml wody

Z mąki,jaj,szczypty soli i wody zagnieść ciasto.Ciasto powinno być elastyczne i powinno odstawać od łyżki.Następnie mocno ubić,tak aby wchłonęło jak najwięcej powierza.Umoczyć łyżkę w wodzie i wziąć nieduże, podłużne kawałki ciasta i wrzucać na wrzącą,osoloną wodę.Gotować pod przykryciem.Od wypłynięcia ok 1-2 min.Wyjmować łyżką cedzakową i opłukać gorącą wodą.

Można też podawać z podrumienioną bułką tartą,roztopionym masłem,smalcem

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s