Leniwe pierogi z mąką kukurydzianą


leniwe 18.05

Są bardzo delikatne no i przede wszystkim małokaloryczne.

Składniki:

▶ 400 g twarogu niezbyt wilgotnego,

▶ 1 – 2 jajka,

▶ 2 – 3 łyżki mąki kukurydzianej,

▶ szczypta soli,

▶ cukier wg uznania,

▶ 1 -3 łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie:

Twaróg,sól,jajka,mąkę i cukier dokładnie wymieszać.Na deskę wysypać trochę mąki.Z ciasta zrobić wałek i obtoczyć w mące.Pokroić na niewielkie kawałeczki.(Nóż,którym kroimy maczać w wodzie,wtedy ciasto nie będzie się kleiło). Pierogi wkładać delikatnie na wrzącą osoloną wodę.Jak wypłyną,gotować jeszcze ok.2 min.Podawać z masłem lub ze śmietaną.

1) Można zrobić bez cukru,wtedy można podać do sałaty i mięsa

2) Można też (przy słodkiej wersji) dodać do ciasta łyżkę płatków owsianych.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s