Makaron z mięsem mielonym


makar-z-miesem

Składniki:

▶ 1 marchewka,

▶ 1 cebula,

▶1 ząbek czosnku,

▶ 1  seler,

▶ 500 g mielonego mięsa,

▶ 2-3 łyżki oleju,

▶ 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

▶ 400 ml bulionu (może być z kostki),

▶  sól, pieprz,

▶ 400 g obranych pomidorów,

▶ tymianek,

▶ 400 g makaronu np. rurek, starty parmezan.

Przygotowanie:

Marchew, cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Seler również obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na rumiano mięso. Dodać pokrojone warzywa i smażyć jeszcze 4 min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać bulion i ponownie wymieszać. Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać obrane i pokrojono drobno pomidory.. Ragout gotować jeszcze ok. 45 min, od czsu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolać bulionu lub wody. 15 minut przed końcem gotowania dodać tymianek. Jeszcze raz doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić. Na makaron wyłożyć mięso i posypać startym parmezanem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s