Pierogi z kartoflami i żółtym serem


vareniki-s-kartoshkoi

Składniki:

Ciasto:

▶ 3 jajka,

▶ 6 szklanek mąki,

▶ woda,

▶sól.

Farsz: ▶ 10 ziemniaków,▶ 4 cebule,▶ 250 g twardego,żółtego sera,▶ 100 g masła,sól

Przygotowanie:

Kartofle obrać i ugotować w osolonej wodzie.Cebulą drobno pokroić i podsmażyć na złoty kolor.Dodać 3/4 cebuli do  kartofli.Następnie zetrzeć żółty ser i też dodać do ziemniaków.Wyrobić na gładką masę.Dodać sól i pieprz i znów dobrze wymieszać.W misce połączyć mąkę,sól,lekko roztrzepane jajka i ok.szklanki wody.Zagnieść gładkie,elastyczne ciasto.Następnie rozwałkować cienko ciasto.Wyciąć kółka.Na każdy krążek położyć farsz,przykryć drugim krążkiem.Zlepić.Wrzucać pierogi na wrzącą,osoloną wodę.Gotować,aż wypłyną na powierzchnię.Odcedzić.Polać resztą podsmażonej cebulki.Można podać z roztopionym masłem lub ze śmietaną.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s