Sernik gruszkowo-orzechowy


forem-1

Składniki:

▶ 250 g mąki,

▶ 475 g cukru,

▶ szczypta soli,

▶ 6 g proszku do pieczenia,

▶ 6 jajek,

▶ 325 g masła,

▶ 5 małych gruszek,

▶ 400 ml czerwonego wina,

▶ sok z 1 cytryny,

▶1 kg twarogu,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 1 budyń waniliowy,

▶ 225 g  orzechów włoskich,

▶ 2 łyżki miodu,

▶ 5 łyżek mleka,

▶ tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

Mąkę, 75 g cukru, sól i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać 1 jajko i 175 g masła pokrojonego na maleńkie kawałeczki. Wyrobić na gładką masę. Następnie przykryć i odstawić w chłodne miejsce. W międzyczasie obrać gruszki i przepołowić. Usunąć gniazda nasienne. Gruszki, wino sok z cytryny i 100 g cukru włożyć do garnka i zagotować. Przykryć i gotować jeszcze ok. 15 min na bardzo małym ogniu. Odstawić na ok. 20 min do ostygnięcia. Twaróg, 150 g cukru, cukier waniliowy 5 jajek ubić mikserem. Do masy serowej dodać budyń. Wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej formy. 8zrobić niezbyt wysokie brzegi). Gruszki osączyć. Orzechy grubo posiekać. 25 g orzechów ułożyć na cieście. Następnie ułożyć gruszki rozcięciem do dołu. Na to wyłożyć masę serową i wyrównać. Piec w rozgrzanym piekarniku (180°C) ok. 1 godziny. Następnie przygotowujemy masę ze 150 g masła,150 g cukru i miodu. Wszystkie składniki włożyć do garnka i stopić. Dodać pokrojone orzechy i krótko zagotować. Dodać mleko, zagotować i i odstawić do ostygnięcia. 15 – 20 min przed końcem pieczenia wyjąć ciasto i posmarować masą miodowo-orzechową. Piec ok 15 min dalej. Otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 10 min. Wyjąć z formy. Ostudzić.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s