Twarogowy budyń


20.04 017

Składniki:

▶ 5 jajek,

▶ 500 – 750 g twarogu,

▶ 100 g śmietany,

▶ 1 szklanka cukru (jak ktoś lubi można dodać 1 i 1/2 szklanki),

▶ 2 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej,

▶ cukier waniliowy.

Przygotowanie:

Twaróg powinien być jak najmniej kwaśny,miękki i tłusty.W głębokim naczyniu mieszamy twaróg,żółtka,śmietanę,mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.Białka ubić wsypując stopniowo cukier.Ubijać jeszcze ok.5 min.Masę twarogową połączyć z białkami ale już nie używamy miksera,tylko mieszamy dość mocno łyżką.żeby ciasto dostało jak najwięcej tlenu.Formę do ciasta natłuścić.Wylać ciasto.Piec w temperaturze 180°C ok 45 – 50 min.Podczas pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika,gdyż ciasto szybko opada.Po upieczeniu należy ciasto zostawić w piekarniku,lekko uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.Następnie ubijamy śmietanę z odrobiną cukru.Krem dobrze smakuje,kiedy wsypiemy 1 – 2 łyżeczki kawy.Ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy kremem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s