Biszkopt z ananasem


img_0048

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek, szczypta soli,

▶ 1 szklanka cukru,

▶ 1 szklanka mąki,

▶ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

▶ 6-8 łyżek wody,

▶ 6-8 łyżek oleju

Masa budyniowa: ▶ 1 puszka ananasów, ▶ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe.

Piana: ▶ 1/2 szklanki białek,▶  1/2 szklanki cukru, ▶ 15 dag wiórków kokosowych

Przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soli. Dodajemy żółtka i cukier, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy olej i wodę. Dokładnie mieszamy. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę i pieczemy  w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń wg przepisu ( można na mleku lub na soku odlanym z ananasów). Dodajemy odsączone i pokrojone w kostkę ananasy i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy pianę. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Mieszamy z wiórkami kokosowymi.

Upieczony biszkopt przekrajmy na 2 połowy. Smarujemy pierwszy krążek masą budyniową, przykrywamy drugim krążkiem a na wierzchu rozsmarowujemy pianę. Zapiekamy w gorącym piekarniku – 180°C na złoty kolor.

Ja włożyłam dosłownie na 5 min, ponieważ mój piekarnik za mocno przypieka, dlatego na zdjęciu piana jest barwy kremowej, a wierzch posypałam zmieloną kawą.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s