Ciasteczka makowe z rodzynkami


Składniki:

▶ 70 g maku,pół szklanki rodzynek,

▶ 100 g rozpuszczonej margaryny,

▶ 4 łyżki śmietany,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ pół szklanki cukru,

▶ 1 łyżka proszku do pieczenia,

▶ 1 jajko,

▶ 2 szklanki mąki.

Przygotowanie:

Mak i rodzynki zalać wrzątkiem(osobno mak i rodzynki). Odstawić na 15 min.Następnie mak odcedzić i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę.Rodzynki odcedzić i osuszyć.Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.W misce utrzeć jajko,śmietanę,cukier,cukier waniliowy.Wlać rozpuszczoną margarynę,mak i rodzynki.Wymieszać.Dodać mąkę z proszkiem.Rozgrzać piekarnik do 200°C.Formę wyłożyć natłuszczonym papierem.Następnie łyżką namoczoną w wodzie nabierać ciasto i nakładać w odstępach 7 cm na blasze i lekko spłaszczyć(najlepiej wilgotnymi rękoma). Piec na złoty kolor.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s